z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A
Biuletyn informacji publicznejCyberbezpiecznyWybory uzupełniającetransmisjadostępnośćOtwórz się na pomocProfilaktyka jodowaStrategia terytorialnawyposazeniekoronawirusDziennik WójewództwarodoJak zatwić sprawęOgłoszenia WójtaProgram Czyste PowietrzeDziedzictwoCała naprzód IIPlan zagospodarowania przestrzennego - interaktywna mapaProfil zaufanyinterpelacjeostrzezenia meteocyfrowa gminaremont kwateryJustyna Kowalczykgmina w obiektywie.htmlGaleria zdjęćznpOdkryj Beskid WyspowyObrona cywilnae-urzadkanalizacjadeklaracjaDostępnośc aplikacjiinformacje-do-banerow/datacje-z-budzetu-panstwasdsUrząd statystycznyBudowa kanalizacji sanitarnej w miejscowości Raba Niżna - etap IIIjakości powietrzaEkointerwencja

Łostówka


 

"KYCIOKI", "KWAŚNICA", "ŚLEPERA" - teraz coś dla smakoszy... Przepisów na tradycyjne potrawy tutejszego regionu nie znajdziecie w żadnej książce kucharskiej. Jedynym sposobem na dogodzenie podniebieniu jest wykonanie dania według podanego poniżej przepisu: kwaśnica, kawoł baraniny, tszi gorście kisony kapusty, gomek wody, trocha susonych grzibów (ino nie trójoków) zimnioków tela, coby do górka wlazły, cebuli, cosku, ziela i będzie doś. Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować. Do wywaru z mięsa dodać kiszoną kapustę, cebulę, przyprawy, ugotować. Grzyby ugotować i pokroić w cienkie paski. Do ugotowanej kapusty dodać grzyby razem z wywarem, połączyć z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i mięsem. Podawać z pieczywem. O pozostałe przepisy na podobne specjały pytajcie rdzennych mieszkańców Łostówki. ŻÓŁTY, ZIELONY, NIEBIESKI - panorama Łostówki prawie z lotu ptaka... Wspaniałe, naturalne tereny, nie do końca docenione lub odkryte przez miłośników pieszych wędrówek. Szlaki turystyczne, widoki, które możemy podziwiać np. panoramę Tatr ze szczytu góry Ćwilin (1170 m). Zmęczeni zdobywaniem szczytów gór mamy możliwość wynajmu kwater prywatnych, a dla liczniejszych wycieczek bazą może stać się budynek szkoły podstawowej z zapleczem kuchennym. Szczególnie wartą obejrzenia jest kaplica św. Barbary z I poł. XIX w. DOJENIE KROWY Z GOSPODARZEM, KOSZENIE KOSĄ, TV-SAT, INTERNET - tradycja i nowoczesność... To niektóre z licznych propozycji przewidzianych dla miłośników agroturystyki, dodatkowo wysoki standard wynajmowanych pokoi, gościnni ludzie, bajeczne plenery, świeże powietrze są gwarancją udanego wypoczynku latem i zimą. Serdecznie zapraszamy - mieszańcy.

 

Położenie

Łostówka znajduje się w województwie małopolskim, powiecie limanowskim, gminie Mszana Dolna. Położona w malowniczym Beskidzie Wyspowym, rozciąga się od wschodu na zachód na przestrzeni około 9 km wzdłuż potoku o tej samej nazwie. Bezpośrednie sąsiedztwo z miastem Mszana Dolna.

 

 

Historia

"WŁOST", "OSET", "STÓWKA" - czyli trochę historii... Nazwa miejscowości pochodzi od imienia "WŁOST" - który był zarządcą tych terenów z ramienia klasztoru 00. Cystersów ze Szczyrzyca. Pierwsze wzmianki o terenach, na których położona jest Łostówka spotykamy w Kodeksie Małopolskim - gdzie pod datą 10 V 1254 wymieniana jest nazwa "WŁOSTOWA", użyta w akcie nadania tych ziem klasztorowi w Szczyrzycu. Wśród mieszkańców wioski istnieją bardziej swojskie teorie na temat etymologii nazwy Łostówka; jedna związana jest gwarową wymową "łoset" czyli oset, kolejna mówi o szczęśliwym znalazcy stu złotych, który uradowany zakrzyknął: "ło stówka".